Oslavy založení Sboru dobrovolných hasičů v Lojovicích

19.09.2015 13:00

Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci. Již 85 let!

 

Narozeniny, jak se patří, tak by se dala popsat druhá zářijová sobota na hřišti v Lojovicích.
Naši hasiči připravili odpoledne plné zábavy, dobrého jídla i pití.
Pětaosmdesáté výročí založení sboru se tak díky úsilí pořadatelů, diváků i počasí povedlo parádně oslavit!

K vidění byla samozřejmě hasičská technika, kterou kromě domácích přijeli představit také hasičské sbory  z Těptína, Pyšel, Kostelce u Křížků, Nechánic a Jílového u Prahy. Hasiči z Jílového také přivezli vysokozdvižnou plošinu, na které předvedli naši  hasiči  s jílovskými kolegy ukázku slaňování. Poté mohli využít plošinu všichni zájemci a prohlédnout si krásu Lojovic pěkně z výšky.

Pro děti byly k dispozici skákací hrady, a připravena byla celá řada stanovišť se zajímavými úkoly, po jejichž splnění dostaly děti sladkou odměnu. Velký úspěch u dětí měla střelnice, kterou připravili popovičtí myslivci. Místní hřebčín umožnil nadšeným dětem v jízdárně vyzkoušet jízdu na koních.

V průběhu oslav vytáhli trumfy také děti - nejmladší lojovičtí hasiči. Předvedli perfektní ukázku požárního útoku, za kterou sklidili zasloužený potlesk! Výchova mladých následovníků, kteří jednou převezmou štafetu a budou slavit "stovku" je pro lojovické hasiče jednou z priorit. Široká veřejnost, hasiči, ale i děti mohli  změřit síly v hlavní soutěži  dne  "Lojovický Hasič".  V té museli startující plnit na čas stanovené úkoly inspirované tvrdou prací hasičů u zásahu. Všichni soutěžící si odnesli zajímavé ceny a pro vítěze jednotlivých kategorií byly připraveny medaile a poháry. V soutěži zvítězili reprezentanti místního fotbalového klubu Sokol Lojovice Jan Frýda a Dennis Růžička.

A jako překvapení na závěr si Lojovičtí hasiči připravili velkolepý ohňostroj. 

SDH Lojovice děkuje za podporu Obci Velké Popovice,  sponzorům, členům sboru,  kolegům ze spřízněných organizací, prostě všem kteří se podíleli na přípravě a organizaci oslav. Pomohli nám tak důstojně vzpomenout nejen na zakladatele sboru v Lojovicích, ale také na všechny jejich následovníky, kteří v dobách nelehkých byli a stále jsou vždy připraveni nezištně pomáhat ostatním v nouzi.