DĚTSKÝ ŽELEZNÝ HASIČ SENOHRABY

02.06.2018 14:51

Dobrý den, ahoj,
 

V sobot 2. června jsem s několika dětmi po ukončení podlipanské ligy zajeli do Senohrab a zúčastnili jsme se soutěže Dětský železný hasič 2018 pořádaný SDH Senohraby.

Za lojovické mladé hasiče startovaly čtyři odvážné děti a v konkurenci dalších téměř 70 závodníků se bylo na co dívat. V kategorii mladší žáci naše barvy hájili Štěpán Němec, Bára Matějčková a Míša Obrhelová. Ve starších žácích běžela Karolína Hrušková. 

 

O tom, že závod není procházka růžovým sadem, vás přesvědčí popis trati. Každý ze závodníků má za úkol proběhnout trať co nejrychleji a přitom splnit šest těžkých úkolů. Start začíná uchopením dvou proudnic napojených na 2 desetimetrové hadice, které závodník roztáhne do vzdálenosti cca 15 metrů. Následně doběhne k pneumatice, kterou musí třikrát za sebou převalit tak, aby vždy spadla celou plochou na zem a přitom nevyjela z dráhy. V tu chvíli je už pěkně zahřátý a pokračuje k tzv. hammerboxu, Tam jej čeká těžká palice, kterou musí 10x bouchnout do spodní i horní podložky. V tu chvíli se nachází v půlce trati....mnohým zde již začnou docházet síly. Ale musí pokračovat dále, vzít dva barely naplněné vodou (každý 1 litr, u starších 2 litry) a proběhnout s nimi slalom, aniž by se dotknul tyček. Mezi nimi je často vidět, jak nohy jsou unavené a motají se do sebe jako vánočka. Ale železní hasiči bojují dál, vbíhají do poslední rovinky, překonávají bariéru (mladí 80 cm vysokou, starší 2 metry) a řádně spocení se ocitají před posledním, za to nejtěžším úkolem - správně sbalit celou hadici (mladší C 10 m, starší B 10 m). Zde se nejčastěji rozhoduje o úspěchu. A hlavně, zde už jsou závodníci na pomyslném dně. Ale všichni, kteří se na trať dnes vydali, byli skvělí a zaslouží respekt a uznání. Protože všichni závod dokončili se ctí!

 

A jak dopadli v konečném hodnocení? 

Skvěle! Štěpán Němec si přivezl 4. místo mezi mladšími žáky! Trať přoběhl za 1:02.100 minuty. Míša Obrhelová jako nováček v našem kroužku zatla zuby, s tratí se poprala a dokončila na 29. místě. Všem předvedla, že když se chce, tak to jde...třeba i přeskočit zeď nebo sbalit hadici. Mezi nejmenší ze vše startujících patřila šestiletá Bára Matějčková, která vybojovala 31. místo a bojovností a odhodlaností závod dokončit bez penalizace nám udělala velkou radost.

 

Mezi staršími žáky měla těžkou pozici Kája Hrušková. Mnohdy o dvě hlavy větší soupěři měli téměř křídla, Kája se ale nevzala a jako další náš nováček bojovala až do konce a zapsala si 26. místo.

 

Za nás vedoucí kroužku mladých hasičů zůčastněným dětem z celého srdce gratulujeme. Jsme hrdí, že našly odvahu a šly bojovat o titul železného hasiče. Pro nás jsou všichni čtyři právem železní hasiči/hasičky. Těšíme se, že pro příští rok budou příkladem i pro další.

 

Fotky ze závodu nalezneze na rajčeti v albu Dětský železný hasič 2018 a podrobné výsledky na stránkách SDH Senohraby

 

S přáním pěkné neděle,
vedoucí kroužku Mladých hasičů Lojovice